Zo zákulisia výroby vína LAHOFER

To, čo býva na víne najviac frustrujúce pre každého nadšenca, je otázka jeho technologického spracovania. Je zrejmé, že všetko čo chcete a potrebujete vedieť je, aké víno sa hodí k vyprážanému kurčaťu alebo rybe. Základy snúbenia vína a jedla si môžete pozrieť tu. Ak však chcete ohúriť svojich priateľov a ukázať, že vínu skutočne rozumiete po všetkých jeho stránkach, technológií jeho výroby sa nevyhnete. Víno LAHOFER uplatňuje tradičnú výrobu vína s využitím najmodernejších postupov a technologického zázemia. Ak vás zaujíma čo všetko stojí za výrobou vína a ako ho vyrábame my, čítajte ďalej.

542550_412334802186401_1277199636_n Zimný rez

Základom výroby špičkových vín Vinárstva LAHOFER je hrozno z vlastných viníc. Vďaka staroslivosti o vinice, zimným rezom počnúc, cez hnojenie a postreky na jar a v lete až po šetrný zber na jeseň, si môžeme byť istí kvalitou spracovaného hrozna.

 

 

240918_354430371310178_269009239_o Zber hrozna

 

1278812_527418860677994_1773293549_o(2) Ako rubínový koberec. No nie?

Vedeli ste, že…?

…odkedy sme v roku 2012 kúpili a obnovili vinice v okolí Dobšíc a vybavili náš vinársky dvor novými technológiami, bola výrobná kapacita nášho vinárstva stanovená na maximálnu produkciu 800 tisíc fliaš ročne? To je objem, ktorým by ste naplnili polovicu olympijského bazéna! Oproti pôvodnej produkcii tak vzrástol objem výroby viac ako trojnásobne! Cieľom Vinárstva LAHOFER je v budúcich rokoch využívať svoju kapacitu na sto percent.

 

121011_sber_kombajnU_Hajku (5)(1)

 

Vlastné spracovanie hrozna začína vo vinárskom dvore v Dobšiciach, ktorý sme vybudovali v roku 2006. Do príjmovej vane sa z prichádzajúcich vlečiek sype surovina pochádzajúca z ručného aj automatizovaného zberu.

 

Image5

1269350_527417980678082_47678735_o Vinársky dvor LAHOFER

 

1278812_527418870677993_1750861737_o Mletie hrozna

 

Cez vstavaný mlynček, ktorý hrozno pomelie a oddelí od strapiny (takáto surovina sa nazýva rmut) prechádza potom do pneumatického lisu, odkiaľ putuje vylisovaná hroznová šťava (mušt) do veľkokapacitných nerezových nádrží, v ktorých prebieha odkaľovanie a sedimentácia (usadzovanie) muštu. Už v tomto momente regulujeme teplotu. Cieľom je zachovať ideálnych 15°C.

 

120905_prvni_lisovani (33)(1) Prvé lisovanie.

 

414768_354432387976643_791223363_o Samozrejmosťou na etiketách našich vín sú informácie o cukornatosti a dátume zberu nášho hrozna.

 

Odkaľovanie trvá jeden až dva dni. Po oddelení kalov nastáva kvasenie vína pri regulovanej teplote a následne začína ,,školenie vína”. V tejto fáze hrajú hlavnú úlohu skúsenosti nášho pivničného majstra.

 

120905_prvni_lisovani (36)(1) V moderných nerezových tankoch nemeckej výroby prebieha odkaľovanie.

 

Víno však nestačí len vyrobiť, musí sa aj pekne ,,zabaliť”. O to sa stará naša fľašovacia linka. Vína sú uzatvárané korkom alebo šrobovacím uzáverom. Po nafľašovaní zostáva víno ležať v špeciálnych košoch v klimatizovanej hale, kde získava fľašovú zrelosť.

1401304_566921883394358_1417723495_o

1401304_566921873394359_474145035_o Fľašovanie vína.

 

Image8 Červené víno zreje v dubových sudoch.

Najlepšie červené vína z každého ročníka nechávame zrieť po dobu jedného roka v pivniciach, vo francúzskych dubových sudoch s objemom 225 litrov. Posledným krokom pred distribúciou je adjustáž fliaš, kedy sú jednotlivé rady vín označené príslušnou etiketou a balené po šesť kusov do kartónov. Až potom je víno expedované svojim zákazníkom.

 

Image3

Image Víno sa snažíme čo najrýchlejšie dopraviť k našim odberateľom.