V košíku nie sú žiadne položky.
Horúce nápoje z hroznového muštu
Čo v sebe skrýva názov "hroznový mušt"? Je to nápoj nealkoholický alebo s nízkym obsahom alkoholu? Má niečo spoločné s burčiakom? Na všetky zvedavé otázky odpovieme v dnešnom článku.
Čo v sebe skrýva názov "hroznový mušt"? Je to vlastne čistá hroznová šťava. V prípade hroznových muštov LAHOFER ide o šťavu z čerstvo lisovaného hrozna, bez pridaných cukrov, aróm a farbív. Mušt stabilizujeme filtráciou (pri ktorej sa odstránia kvasinky a ostatné mikroorganizmy, ktoré by mohli mušt rozkvasiť a následne znehodnotiť) a pasterizáciou na 80 °C. Takýto postup zvyšuje trvanlivosť muštu a neovplyvňuje pritom jeho chuť.
Keďže ide o zdravý prírodný nápoj, získava si v poslednom období svojich stálych priaznivcov. Dnes už to nie sú len deti, abstinenti či vodiči. Hroznový mušt dodáva potrebnú rýchlu energiu, keď ste vyčerpaný či potrebujete nakopnúť v práci. Môže byť prvou pomocou, keď máte neprekonateľnú chuť na niečo sladké - mušt je na rozdiel od bežných sladkostí zdravý. Podľa viacerých zdrojov hroznový mušt podporuje dojčenie. Medzi milovníkmi vína sa navyše vie, že sa dá využiť aj ako základ pre skvelé alkoholické osvieženie.
Sladké hroznové mušty je najlepšie podávať zriedené čistou vodou, a buď poriadne vychladené, alebo naopak ako súčasť lahodných horúcich nápojov. Dnes vám prinášame niekoľko preverených receptov, ktoré vám dajú energiu a navodia príjemnú náladu počas dlhých chladných večerov.
Vedeli ste, že... hroznový mušt je čistá hroznová šťava, bez žiadneho obsahu alkoholu a práve tým, že neprešla ani čiastočným kvasením, sa líši od burčiaku?
Horúci mušt s brusnicou
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 0,8 litra hroznového muštu
- hrsť sušených brusníc
- trstinový cukor
Postup: Lahomušt aj s brusnicami privedieme k varu a podľa chuti dosladíme.
Vínny grog
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
- 1,5 dcl hroznového muštu
- 0,4 dcl tuzemského rumu
- krížalky
- cukor
Postup: Pohár, do ktorého budeme grog nalievať, najskôr zohrejeme. Nalejeme doňho rum, pridáme cukor a krížalky. Všetko zalejeme vriacim muštom - a môžeme podávať.
Vínny punč
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
- 1,5 dcl hroznového muštu
- 0,2 dcl vodky
- 0,2 dcl fernetu
- krížalky
- cukor
Postup: Opäť najskôr zohrejeme pohár, do ktorého budeme punč nalievať. Mušt zohrievame spoločne s fernetom, cukrom a krížalkamy. Horúcu zmes nalejeme do pohára a zjemníme trochou vodky.
Tip na záver
Na prípravu vášho obľúbeného nápoja si môžete vybrať akýkoľvek mušt. Môže byť z bieleho alebo modrého hrozna, na odrode taktiež v tomto prípade nezáleží. Oveľa dôležitejšie je však dbať na kvalitu muštu. V ideálnom prípade by malo ísť naozaj len o lisovanú čerstvú hroznovú šťavu bez akýchkoľvek prídavkov cukru, aróm, farbív či nebodaj siričitanov. Práve takéto kvalitné mušty nájdete aj u nás pod názvom LAHOmušt.
Na zdravie!