Šumivé a perlivé vína

Hroznové bobule určené na výrobu šumivých vín (sektov) sa zberá v  skoršom období ako na tiché vína, veľmi skoro po odkvitnutí. Po lisovaní a pridaní kvasiniek prebehne primárna fermentácia, čím je víno obohatené o CO2. Potom sa víno fľašuje a pridá sa tirážny likér. Tirážny likér je zmes trstinového cukru, kvasiniek a vína. Fľaša sa uzavrie špeciálnym uzáverom a uloží sa do stojanov. Následne prebieha sekundárna fermentácia, vzniká alkohol a oxid uhličitý, ktorý premení tiché víno na šumivé, teda sekt.

Aj dnes veľa ľudí pojmom „šampanské“ označuje všetky šumivé vína bez rozdielu. Tento názov však môžu používať iba vína z oblasti Champagne. Champagne má špeciálny spôsob fermentácie aj presne určené miesto pôvodu. 

Perlivé víno nie je také náročné na čas a proces výroby. CO2 sa dodáva manuálne z tlakovej bombičky. 

V ponuke máme aj nezvyčajný nealkoholický sekt Pierre ZeroÚplne nealkoholické šumivé víno (0,0 %) vytvorené jedinečnou technológiou, ktorá zachováva chuťové a aromatické vlastnosti pôvodne alkoholického vína. 


  • LAHOFER Frizzante

    perlivé, polosladké, ružové, 2019

    ks
    7,15 €

  • Prosecco

    perlivé, suché, biele, 2019

    ks
    9,67 €