V košíku nie sú žiadne položky.
Vinárstvo WALDBERG
O vinárstve
Vinárstvo Waldberg hospodári v pieskovcovej pivnici, ktorá bola v roku 1770 vybudovaná vo Chvaloviciach opátom rádu premonštrátov ako súčasť Louckého kláštora v Znojme. Vo svojej dobe slúžila ako desiatková pivnica a je teraz na zozname kultúrnych pamiatok. Svojou dĺžkou 250 metrov patrí k najväčším na Znojemsku, vína tu majú optimálne podmienky k nazrievaniu a vytváraniu typického odrodového charakteru.
Vinárstvo Waldberg ročne vyrobí okolo 100 tisíc fliaš akostných a prívlastkových vín a vín originálnej certifikácie. Vinárstvo je pomenované podľa viničnej trate Waldberg, ktorá je jednou z najkvalitnejších viničných tratí Znojemské vinárskej podoblasti. V šetrnom systéme integrovanej produkcie obhospodaruje firma celkom 100 ha viníc. Všetky viničné trate sa rozkladajú južne od Znojma v okolí vinárskych obcí Vrbovec, Dyjákovičky a Chvalovice a okrem spomínanej polohy Waldberg k nim ďalej patrí Šác, Dívčí hora, U sv. Urbana, U sklepů a Dolina.
Základom produkcie vín sú odrody apelácie VOC Znojmo (Rizling rýnsky, Sauvignon a Veltlínske zelené), obľúbená vína ako Rulandské šedé, Rulandské biele, Muškát moravský či Tramín červený, ale aj menej časté odrody ako napríklad Hibernal alebo Silvánske zelené. Našu ponuku vín nájdete napríklad tu.

Terroir a vinice
Viničné trate sa rozkladajú južne od Znojma v okolí vinárskych obcí Vrbovec, Dyjákovičky a Chvalovice. Vinič tu má výborné pôdne i klimatické podmienky.
Štruktúru pôdneho podložia tvoria štrkopiesky a spraše. Pôdy sú prevažne piesčitohlinité, položené v nadmorskej výške od 230 - 280 m n.m. Vinice sú vysadené prevažne na svahoch orientovaných južne, juhovýchodne alebo juhozápadne, čo je v spojení s regulovaným výnosom a trvalo udržateľným prístupom vynikajúcim základom pre budúce vína. Miestne podnebie vytvára špecifické podmienky pre vznik typických aromatických látok. Striedanie nízkych nočných teplôt s vyššími dennými v období dozrievania hrozna spôsobuje, že tunajšie vína získavajú príjemný, svieži a typický charakter.
Odrodová skladba predstavuje 13 odrôd na výrobu bielych vín a 5 odrôd na výrobu vín červených. Sú vysadené na celkovo šiestich viničných tratiach. Vo Vrbovce sa nachádza viničný trať Waldberg, Dolina a U sv. Urbana. V Dyjákovičkách máme viničnej trate Šác a U Sklepů. Obec Chvalovice je zastúpená viničnou traťou Dívčí hora.
Pestovanie viniča je zabezpečované v systéme integrovanej produkcie, čo predstavuje citlivejší prístup k ochrane a obhospodarovaniu vinohradov s využitím prirodzených biologických podmienok a minimalizáciu ekologického zaťaženia nášho prostredia. Jedná sa napríklad o ozelenenie pôdy vo viniciach chrániace pôdu pred eróziou a vytvárajúce podmienky pre rozvoj miestnej flóry a fauny, ktorá svojim pôsobením posilňuje a ozdravuje ekosystém vinice a v konečnom dôsledku aj jednotlivé kríky viniča.

Technológie
Produkcia nášho vinárstva sa pohybuje okolo 100 tisíc fliaš ročne. Výrobná kapacita je 250 tisíc litrov a z toho celú jednu tretinu tvoria klasické dubové sudy.
Súčasťou vinárstva je historicky cenná pieskovcová pivnica, ktorá bola v roku 1770 vybudovaná pri obci Chvalovice opátom rádu premonštrátov ako súčasť Louckého kláštora v Znojme. Vo svojej dobe slúžila ako desiatková pivnica a je teraz na zozname kultúrnych pamiatok. Svojou dĺžkou 250 m patrí k najväčším na Znojemsku a vína tu majú optimálne podmienky k nazrievaniu a vytváraniu typického odrodového charakteru. Vína tu ležia v dubových sudoch s objemom až 4340 litrov, v nerezových tankoch alebo vo fľašiach v archívnom krídle podzemnej pivnice.
Nadzemná časť vinárstva zahŕňa modernú spracovateľskú technológiu. Na racionálne usporiadaný príjem hrozna nadväzuje šetrný pneumatický lis, ktorý za nízkeho tlaku lisuje z dopravenej odstopkovanej suroviny hroznový mušt. Ten sa následne odkaluje prirodzenou sedimentáciou a prepravuje do novej kvasnej haly do nerezových tankov so zabudovaným chladením pre riadené kvasenie muštov. Takýto prístup zachováva pre budúce víno väčšinu sviežich, výrazne odrodových aromatických látok i prírodného extraktu obsiahnutého v hrozne. Kvasením za nízkych teplôt sa z hroznového muštu cez burčiak rodí toľko očakávané mladé víno. S hýčkajúcou starostlivosťou sa následne víno harmonizuje a školí, aby bolo pripravené na zrenie či fľašovanie a na cestu k vám, všetkým milovníkom tohto ušľachtilého, zdraviu a mysli prospešného moku.
