Technológia LAHOFER

Spôsob výroby nášho vína a šikovnosť nášho pivničného majstra, tvoria spolu s technologickým zázemím Vinárstva LAHOFER jeden komplexný celok, ktorého cieľom je urobiť z pitia vína zážitok. V nasledujúcom článku si môžete prečítať nielen o tom, čo všetko potrebujeme k tomu, aby sme vám tento zážitok sprostredkovali, ale aj o súčasných technologických inováciách vo svete vinárstva, s ktorými držíme krok.

Automatizovaný zber

V sezóne zberu je nenahraditeľným pomocníkom náš kombajn na automatický zber francúzskej značky GREGOIRE. Model G70 je samochodný zberač, ktorý sme zakúpili v roku 2012. Kvalitou zberu a rýchlosťou prekonal všetky naše očakávania. Značka GREGOIRE je špecialistom na šetrný zber hrozna, zberače sa využívajú napríklad aj pri zbere olív. Vďaka premyslenému systému Cleantech dochádza k jemnému oddeleniu hroznových bobúľ od strapiny a iných zelených častí viničového kra, vďaka čomu nedochádza k žiadnemu kontaktu hrozna s listami alebo letorastami (bylinnými prírastkami viniča, ktoré na jeseň drevnatejú). Ako takýto zber prebieha si môžete pozrieť tu.

121011_sber_kombajnU_Hajku (12)(1)

1398532_565517636868116_2100212712_o

Snímka obrazovky 2014-08-02 o 19.22.17Vedeli ste, že . . . ?

. . . v súčasnosti sa technika automatizovaného zberu uplatňuje vo svete stále viac? Technologické pokroky sa nevyhýbajú ani vinohradníctvu a vinárstvu. Vo vnútri samochodných zberačov sa nachádza systém vybavený zariadením, do ktorého vstupuje hrozno z vnútornej strany a dopadá na separačný dopravník, kde sa jednotlivé bobule oddelia a voľným pádom padajú do zásobníka. Rýchlosť dopravníka je plne nastaviteľná, aby sa dosiahla čo najlepšia kvalita zberu.

Príjmová vaňa s integrovaným mlynčekom 

Príjmovú vaňu značky Wottle so vstavaným mlynčekom sme zakúpili v roku 2012. Toto zariadenie má kapacitu až desať ton, čo je hmotnosť, ktorú priemerne dosahuje napríklad Slon africký. Do príjmovej vane prichádza surovina z ručného aj automatizovaného zberu. Po tom, čo je surovina vysypaná do vane, mlynčekom sú bobule šetrne odstopkované od strapiny. Hrozno najprv prechádza kruhovým bubnovým sitom so zaoblenými hranami. Prsty vnútorného valca sú hladko zaoblené, bez akýchkoľvek výstupov, vďaka čomu dochádza k dokonalému odzrneniu hrozna získaného ručným zberom.

Vedeli ste, že . . . ?

. . . je to práve nešetrné mletie hrozna ktoré spôsobuje, že víno má nepríjemnú trávovitú chuť? Spôsobujú to látky, ktoré sa uvoľňujú zo zelenej časti strapca hrozna - strapiny.

1267403_527418427344704_508472351_o

413469_354431197976762_1726951581_o Záverečná kontrola pred lisovaním
1267403_527418394011374_1998876176_o Mlynček melie...
614538_354431851310030_1615197936_o ...a hroznová šťava už začína vytekať.
614538_354431854643363_429875376_o Vnútorný dopravník prenáša surovinu k lisu...
614538_354431857976696_950439114_o ...do ktorého padá voľným pádom.

Lis na lisovanie hrozna

Pneumatický lis rovnomennej značky Wottle, model TPN 5000, zakúpilo naše vinárstvo tiež v roku 2012. Jeho hlavnou prednosťou je schopnosť spracovať surovinu rýchlosťou desať ton za hodinu, čo v hlavnej sezóne aj naplno  využívame. Pozrite si video, v ktorom uvidíte, ako lisujeme Rulandské šedé.

Vedeli ste, že . . . ?

. . . lisovanie nemá za úlohu vytlačiť šťavu z buniek, ale iba oddeliť tekutinu, ktorá už bola uvoľnená z predchádzajúcej operácie - drvenia? Lisovaním pomletého hrozna (rmutu) získavame mušt.

614538_354431861310029_908043421_o (1) Do vane pod lisom vyteká vylisovaná šťava.

Veľkokapacitné nerezové nádrže

Dodávateľom našich veľkokapacitných nerezových nádrží sú už tradične výrobcovia Prudík-Ladná a UNICOM. Ich konštrukcia umožňuje prispôsobenie objemu, v závislosti od množstva skladovaného vína. Umožňuje to kužeľový tvar plávajúceho veka, ktorý nám zaisťuje, že sa pod ním nenachádza vzduch, ktorý víno znehodnocuje. Utesnenie veka je podporené pneumatickou vzdušnicou. Vďaka týmto nádržiam podľa potreby regulujeme teplotu, počas spracovávania na ideálnych 15°C.

Vedeli ste, že . . . ?

. . . vinárstvo LAHOFER disponuje celkovou kapacitou nádrží v objeme asi jeden milión litrov, čím by sa naplnil jeden plavecký olympijský bazén? V jednotlivo delených nádržiach môžeme vyrábať malé šarže v množstve od 1100 litrov až po ich plnú kapacitu, ktorá dosahuje aj 15 000 litrov.

414768_354432381309977_1278873899_o

Fľašovacia linka

Snímka obrazovky 2014-08-02 o 22.10.54O plnenie fliaš vínom sa stará naša fľašovacia linka talianskej značky GAI, model 2506 TOP. Toto zariadenie je schopné naplniť 3000 fliaš behom hodiny. Plnenie fliaš ponúka Vinárstvo LAHOFER ako službu aj iným výrobcom vína. Ako prebieha samotné plnenie? Na začiatku prechádzajú fľaše preplachovaním (1). Nasleduje ich odvzdušnenie a naplnenie inertným plynom, čo je chemicky neutrálna látka (2). Fľaše sa naplnia vínom (3) a uzatvoria korkovým alebo šrobovacím uzáverom (4).

Snímka obrazovky 2014-08-02 o 21.51.41

stiahnuť (3)