Šróbovací uzáver dobýva svet

screw-vs-cork

 

Víno musí byť výlučne pod korkom....kedysi hovorili, kedysi platilo. Korok má stáročnú tradíciu o tom niet pochýb, ale na svetových trhoch ako sú Nový Zéland či Austrália šróbovacie uzávery na fľašiach už dávno predstihli korok. Aj vďaka tomu sa stali jedným z najbežnejších prostriedkov zátkovania fliaš vo vinárskom priemysle. Možno vás práve toto tvrdenie prekvapilo, ale je to tak. Šróbovací uzáver je dnes pripravený byť jedným zo spôsobov, ako víno pohodlne otvoriť.  

 

Korok vs. šróbovací uzáver

Dnešná konfrontácia medzi korkom a šróbovacím uzáverom je značne viditeľná. Základom otázky „korok či šróbovací uzáver?“ je v prvom rade uvedomenie si, či chceme prekročiť hranice tradičného rituálu vínneho tajomstva alebo nie. Na druhej strane, musíme byť pripravení aj na prílev negatívnych predsudkov – to je čo za víno keď je pod šróbom? Určite je lacné a nekvalitné. Víno bez korku nie je vínom...

Na našej facebookovej stránke Víno Lahofer sme uskutočnili krátku anketu, v ktorej sme sa spýtali jednoduchú otázku „Ak by ste si mali vybrať víno pod korkom alebo šróbovacím uzáverom, čo by ste uprednostnili?“

Väčšina fanúšikov uprednostňuje korok, no našli sa aj priaznivci šróbovacích uzáverov. Je pravda, že pokým šróbovacie uzávery vo veľkom dorazia na Slovensko, prejde ešte zopár rokov. No aj napriek tomu sme sa v Lahoferi rozhodli, že budeme nasledovať svetových producentov vína so šróbovacími uzávermi a stanú sa súčasťou nášho sortimentu.

Prečo šróbovací uzáver

Šróbovací uzáver je kovový uzáver, ktorý sa namontuje ako závit na hrdlo fľaše, zvyčajne s kovovým plášťom nadol hrdla, aby sa čo najviac podobal tradičnej vínnej fólii.

 

00082l

 

Výhody šróbovacích uzáverov

  • znižujú riziko možných porúch vína (víno uzavreté šróbom nemôže byť cítiť po korku),
  • všeobecne majú nižšiu poruchovosť ako korky,
  • jednoduchšie otváranie fľaše,
  • sú ekologickejšie,
  • kvalitnejšie tesnia, preto vína, ktoré sú pod šróbom a nie sú určené na archiváciu, dostane zákazník vždy v perfektnej kondícii,
  • jednoduchšie zatvorenie a uskladnenie nedopitej fľaše (aj to sa stáva).

Treba však povedať, že korkový uzáver má stále svoje nepopierateľné výhody. Keďže prepúšťa kyslík, je najvhodnejším uzáverom na vína, ktoré dosahujú fľašovú zrelosť až po určitom čase. Približne 60 % vína vyprodukovaného na celom svete je uzatvárané korkovými uzávermi.

 

Vedeli ste, že... Najznámejšia značka šróbovacích uzáverov je Stelvin? Vznikla v roku 1960.

 

V našej ponuke na e-shope aktuálne nájdete pod šróbovacím uzáverom 8 vín:

Rulandské šedé, neskorý zber, Muškát moravský, neskorý zber, Rizling vlašský, neskorý zber, Pálava, výber z hrozna, Sauvignon, výber z hrozna, Tramín červený, výber z hrozna, Rulandské šedé, bobuľový výber, Müller Thurgau, neskorý zber, z ktorých sme pre vás 6 pripravili za zvýhodnenú cenu v novom degustačnom sete „Sladký šrób.“

Sladký šrób

Poznámka na záver – žiadne víno sa nedá posúdiť podľa obalu, šróbovacieho uzáveru alebo korku. Víno treba najprv otvoriť, ovoňať, ochutnať, precítiť a na záver zhodnotiť. Jednoduchým príkladom v našom sortimente je Pálava, výber z hrozna. Aj napriek šróbovaciemu uzáveru sa stala nielen vašim šampiónom, ale aj Šampiónom súťaže Muvina Prešov 2015.