Spojenie francúzskej elegancie a moravského vína

Máte radi jedlá s vínom? My tiež! Dokonca až tak, že ho radi pridávame priamo do prípravy. V dnešnom recepte spojíme tradičnú francúzsku cibuľovú polievku s naším polosuchým Rulandským šedým z ročníku 2017.

Rulandské šedé pochádza pravdepodobne z Francúzska a poznáme ho aj pod menom Pinot Gris. Najčastejšie ho párujeme s pokrmami z rýb, hydiny a k syrom s ušľachtilou bielou plesňou.

Francuzska cibulacka a Rulandske sede

Na prípravu pravej francúzskej cibuľovej polievky potrebujeme:

  • 4 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru (my sme použili poctivo doma uvarený hovädzí vývar)
  • 1 čajovú lyžičku sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 3 dcl Lahofer Rulandské šedé 2017
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ, korenie
  • parmezán
  • zopár krajcov dobrého drevorubačského chleba (podľa servírovaných porcií – na každého stravníka počítajte s jedným krajcom)
  • trpezlivosť

Postup

Cibuľu si očistíme a nakrájame na mesiačiky. Do hrnca dáme trochu olivového oleja a lyžicu masla, necháme zohriať a pridáme cibuľu. Teraz je ten čas, kedy budeme potrebovať trpezlivosť. Teplotu znížime na minimum, a aspoň 20 minút za občasného miešania karamelizujeme základnú surovinu. Tento krok určite nepreskočte, dodáva polievke špecifickú chuť.

Keď má cibuľka tú správnu béžovú farbu, pridáme cesnak, necháme rozvoňať a zalejeme Rulandským šedým. Rýchlo ešte pridáme tymián a bobkový list a necháme 5 minút vyparovať alkohol. Prilejeme vývar, okoreníme, osolíme a všetko spolu povaríme ešte približne 8 minút.

Ak máme ešte stále dosť trpezlivosti, tak si na krajce chleba nasypeme parmezán a dáme do rúry zapiecť – pokiaľ máte funkciu „gril“, tak budú chlebíky ešte lepšie. Počkáme, kým syr priľne o chlieb a môžeme všetko spolu servírovať.

Dobrú chuť a nech žije snúbenie francúzskej elegancie a moravského vína!