Šľachtit(eľ)ské aféry 5: Pálava = TČ x MT 0104

Moravská Pálava – dielo šikovného inžiniera Veverku

Pálava je mladá moravská odroda viniča, ktorú vyšľachtil moravský vinár Ing. Josef Veverka v polovici 20. storočia v šľachtiteľskej stanici mesta Velké Pavlovice. Názov nesie po malebnej krajine v okolí juhomoravskej obce Pavlov.

image_gallery Chránená krajinná oblasť Pálava

Pálava je názov chránenej krajinnej oblasti na južnej Morave s nevšednou prírodou, vápencovými skalami, sutinovými lesmi a stepnými kvetmi, ktorá sa majestátne týči nad slepým ramenom rieky Dyje. Pálava je jednou z najteplejších oblastí v Českej republike, vďaka čomu sú tu ideálne podmienky na pestovanie viniča. Vína z tohto malebného mikroregiónu Mikulovskej vinárskej oblasti zrejú na vápencovom podloží. Letným slnkom zohriata skala pomáha rýchlejšiemu dozrievaniu hrozna, ktoré je tak plné extraktívnych a aromatických látok. Ďalším faktorom, ktorý robí toto miesto jedinečným, sú vodné nádrže Nové Mlýny: zvlhčujú vzduch vysušený slnečným žiarením a vďaka odrazu z ich hladiny má vinič dvojnásobné množstvo svetla než v iných oblastiach.

STREDOMORSKÁ KRAJINA S PREHISTORICKOU KULTÚROU

Názov Pálava pravdepodobne pochádza z historického označenia obce Pavlov na južnej Morave, ktorá dala názov aj neďalekému pohoriu s rovnomenným vrchom. Až oveľa neskôr, v roku 1976, tu bola vyhlásená Chránená krajinná oblasť Pálava a v roku 1988 bolo toto územie zaradené do svetovej siete biosférických rezervácií UNESCO.

Pavlovské vrchy, bežne označované ako Pálava, sú najmenším moravským pohorím. Ako rázovitá dominanta južnej Moravy ležia uprostred prastarej kultúrnej krajiny s najdlhším osídlením na českom území. Už v staršej dobe kamennej tu žili a táborili lovci mamutov, ktorých pozostatky v podobe mamutích kostí, zvyškov ohnísk, obydlí a umeleckých výtvorov patria k najstarším vôbec.

Pálavskej krajine dominujú biele vápencové skaly, kvitnúce kosatce na slnkom zaliatej skalnej stepi, vinohrady na úbočiach, dubové háje a sutinové lesy, ktoré jej v spojení so suchým a teplým podnebím dodávajú jedinečný, v týchto končinách nevídaný stredomorský ráz.

VYTRVALÝ INŽINIER VEVERKA

foto_veverka_v Ing. Josef Veverka

A práve tu, konkrétne v meste Velké Pavlovice, žil oddaný vinár a šľachtiteľ Ing. Josef Veverka, ktorý v roku 1953 v tamojšej Šľachtiteľskej stanici vinárskej skrížil Tramín červenýMüller Thurgau. Spustil tak proces šľachtenia novej odrody viniča, ktorá vďaka nemu vošla do dejín pod názvom Pálava.

Veverku neodradilo neľahké obdobie 50. rokov 20. storočia, ani nútený prechod do šľachtiteľskej stanice v Pernej pri Mikulove, kam musel odísť v roku 1959 z politických dôvodov – stal sa jej novým riaditeľom a napriek ťažkostiam doby naďalej pokračoval vo svojej práci. Vytrvalo sledoval niekoľko tisíc potomkov semenáča č. 0104, až v roku 1977 dosiahol zápis novej odrody Pálava do Štátnej odrodovej knihy Českej republiky. O šesť rokov neskôr, v roku 1983, sa dočkal zápisu aj ďalší jeho šľachtiteľský počin – odroda Aurelius.

NA SLOVENSKU LEN PRE DOPLNENIE SORTIMENTU

Pálava je náročná na polohu, má rada kvalitné slnečné a teplé miesta bez zimných a najmä jarných mrazov. Vysadená je hlavne na južnej Morave v Mikulovskej a Znojemskej podoblasti, menej už na Slovensku. Pre jej náročné pestovateľské vlastnosti sa u nás pestuje len na roztrúsených malých plochách v Malokarpatskej, Južnoslovenskej a Nitrianskej vinárskej oblasti, viac-menej pre doplnenie sortimentu.

Vedeli ste, že...?Palava_www.vinarstviflajsinger.cz

Pálava je známa aj pod názvom Veverka (podľa svojho stvoriteľa) alebo podkódovým označením TČxMT0104, ktoré pripomína skôr žáner sci-fi než lahodné víno.

HIT POSLEDNÝCH ROKOV

Krížením získala Pálava po svojich genetických predkoch prednosti oboch odrôd – je aromatická, mohutná a korenistá po Tramíne a zároveň svieža po odrode Müller Thurgau, no bez horkej dochuti typickej pre silne aromatické vína.

Vyzreté hrozno vyššej akosti ponúka vysoko extraktívne víno s harmóniou všetkých zložiek a výraznou vôňou Tramínu, ktoré charakterizuje plná, sladká chuť napriek nízkemu obsahu zvyškového cukru. Po Tramíne v ňom cítiť ruže, ktoré dopĺňajú tóny vanilky, muškátu a korenia. Chuť je plná a harmonická s tónmi klinčeka, medu a zrelého ovocia. Víno má zlatožltú farbu s arómou žltého melónu a šťavnatého prezretého manga.

Vysoká kvalita a senzorická príťažlivosť predurčuje toto lahodné aromatické víno všeobecnej obľube. Pálava lahodí zmyslom a stala sa hitom posledných rokov. Najlepšie ročníky sú vhodné na archiváciu a potešia najmä milovníkov neskorých zberov, výberov z hrozna a bobuľových výberov.

ROZLIEVANÁ PÁLAVA NEEXISTUJE

Vďaka svojej obľube a kvalite Pálava zaujala aj inak podnikavých jedincov, ktorí sa rozhodli využiť jej obchodný potenciál a obalamutiť menej informovaných milovníkov chutného vína cenovo výhodnou „rozlievanou“, resp. „sudovou“ verziou. Pravda je však taká, že ak niekde ponúkajú „rozlievanú Pálavu“, môžete si byť takmer istí, že to nie je Pálava.

Výmera viníc tejto odrody je totiž taká malá (1,1 % plochy všetkých viníc v ČR a iba 0,32 % na Slovensku), že žiadny vinár si nedovolí taký luxus, aby takýmto vzácnym a kvalitným materiálom plytval na „obyčajné sudové“ víno. Tieto falošné „Pálavy“ využívajú len všeobecnú obľúbenosť a marketingovú silu odrody a s pravou moravskou Pálavou nemajú nič spoločné. Väčšinou ide o zmes Muškátu moravského a odrody Müller Thurgau, prípadne o dovezené aromatické odrody zo zahraničia.

K JEMNÝM PAŠTÉTAM AJ OVČÍM SYROM

Podobne ako Tramín sa Pálava podáva ku koreneným jedlám, jemným paštétam a mäsu na sladký spôsob. Vhodná je k jemne koreneným špecialitám ázijskej kuchyne, hydine a rybám na grile. Z bezmäsitej kuchyne je chutná v spojení s ovčími, kozími, údenými a parenými syrmi, môže sa podávať tiež k zemiakovým lupienkom a olivám.