Šľachtit(eľ)ské aféry 2: Menovec Goetheho a Svätovavrinecké

Ako sa dostalo Svätovavrinecké do nášho regiónu zostáva veľkou záhadou. Existujú dve teórie: jedna tvrdí, že odroda vznikla vo Francúzsku a bola dopravená do Rakúska lekárnikom Johannom Phillippom Bronnerom z Wieslocku okolo roku 1870. Avšak na základe toho, ako sa dobre adaptovala napríklad v Rakúsku a ako je tam hojne rozšírená, je viac pravdepodobné, že jej pôvod siaha k bývalej rakúskej cisárskej monarchii, ktorá mala záujem o to, aby vinice Rakúsko-Uhorska  dobre rodili. Je preto možné, že lekárnik, ktorý bol zhodou okolností aj poradcom pre hospodárstvo, dostal úlohu produkciu viníc zvýšiť.

To, že je odroda pripisovaná Francúzom je zrejme zásluha Hermanna Goetheho, dolnorakúskeho odborníka na vinič, ktorý bol zároveň pedagóg. Vo svojom diele Ampelografhie (1887) opisuje Svätovavrinecké ako ,,francúzsku vínnu révu používanú na výrobu vína.” Je však zrejmé, že Goethe nemal celkom pravdu.

s_8420dc4499 Zdroj: austrianwine.com

 

xxxxxxxxxxxxx

Svätovavrinecké sa vo Francúzsku pestuje veľmi málo, čo potvrdzuje aj register Európskej komisie. Iné zdroje uvádzajú, že lekárnik Bronner získal odrodu od vinára menom Baumen, ktorého vinárstvo bolo situované severozápadne od Mulhausenu (Alsasko). Dnes už neexistuje. Lekárnikov syn, Carl Bronner, pestovateľ vínnej révy, Svätovavrinecké vo veľkej miere propagoval. Nie je teda možné s určitosťou potvrdiť, že táto sorta má pôvod vo Francúzsku.

12ef1a24f4 Dielo Hermanna Goetheho a jeho brata Rudolpha malo v čase svojho vydania veľký vplyv na zvyšovanie vinárskej kultúry v Rakúsku. Zdroj: manuscriptum.de

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Vedeli ste, že. . . ?
. . . prvá písomná zmienka o Svätovavrineckom pochádza z roku 1863? Ako "Sankt Laurenztraube" ju ako odrodu zapísali do plánu výsadby viniča vo Výskumnej stanici pre vinárstvo v rakúskom Klosterneuburgu. 

Vo svete všeobecne zaužívaný názov pre Svätovavrinecké - Saint Laurent, môže zvádzať k domnienke, že pochádza z vinárskej obce Saint-Laurent nachádzajúcej sa v oblasti Médoc neďaleko francúzskeho Bordeaux. Okrem názvu však tento predpoklad nič nepodporuje, pretože v tejto oblasti nebol kultivar nikdy pestovaný. Asi najviac pravdepodobné je, že názov tejto odrody hrozna je odvodený od mena kresťanského mučeníka, svätého Vavrinca, ktorého sviatok pripadá vo väčšine európskych kalendárov na 10. augusta. Faktom je, že zhruba v tomto období prechádzajú jeho bobule z fázy rastu do fázy zrelosti. Úplne dozrieva Svätovavrinecké až v polovici septembra. Vo veľkej miere sa pestuje u nás, na Slovensku, v Českej republike aj v Maďarsku.

aromy_cervene

Svätovavrinecké je u nás obľúbené pre svoju tmavočervenú farbu, výraznú višňovú arómu a vôňu čiernych ríbezlí. Výrazný odrodový charakter podčiarkujú zaujímavo štruktúrované triesloviny. Stáva sa, že mladé vína bývajú zaťažené príliš vysokým obsahom kyselín. V kombinácií s jedlom vynikne k tmavému mäsu a  syrom intenzívnej chuti, zvykom je vyrábať z neho Svätomartinské víno.