Pasta all'Amatriciana

Toto cestovinové jedlo je pomenované Amatrice, teda po mestečku ležiacom severovýchodne od Ríma. Tradične sa podáva s dlhými rezancami ako bucatini, nám sa však páčili aj kratšie penne, kde sa pikantná slaninková omáčka zachytávala v dutých trubičkách. A ešte viac sa nám páčilo cestoviny zapíjať skvelým suchým Rizlingom rýnskym z vinárstva HANZEL.

 

Pasta all'Amatriciana Fotka: Julian Broad

 

Na prípravu cestovín potrebujeme:

  • 2 plechovky lúpaných paradajok
  • 1 strednú cibuľu, nakrájanú na jemno
  • 200 g pancetty (talianska slanina), nakrájanú na jemno
  • 60 ml olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku červenej papriky
  • 60 ml paradajkového pretlaku
  • 250 ml suchého bieleho vína Rizling rýnsky 2016 z vinárstva HANZEL
  • 1 čajovú lyžičku trstinového cukru
  • soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie
  • 500 g cestovín penne
  • jemne strúhaný syr Pecorino alebo Parmezán

 

Príprava receptu

  • Rozmixujte lúpané paradajky v mixéri a odložte bokom.
  • Uvarte cibuľu, slaninu, olej, červenú papriku a ½ šálky vody vo veľkom hrnci na stredne vysokej teplote, za stáleho miešania, až kým sa voda neodparí a tuk sa nerozpustí, 8-10 minút.
  • Pridajte paradajkový pretlak a za občasného miešania varte asi 2 minúty.
  • Pridajte biely suchý Rizling rýnsky 2016 a za občasného miešania varte, kým omáčka nezačne hnednúť a neodparí sa polovica tekutiny, približne 5 – 8 minút.
  • Pridajte odložené rozmixované lúpané paradajky a priveďte k varu. Prikryte, stiahnite teplotu a poduste 40 – 45 minút.
  • Pridajte cukor, soľ, korenie.
  • Uvarte cestoviny v osolenej vode s trochou oleja a zlejte.
  • Pridajte cestoviny do omáčky a premiešajte. Podávajte s nastrúhaným syrom.


Zdroj: www.bonappetit.com