Máte radi Rizling? Otestujte sa!

Víno kráľov a kráľ vín. Takýto prívlastok prislúcha klasickej nemeckej odrode, ktorá hrdo nosí názov Rizling rýnsky. Považuje sa za pýchu nemeckého vinárstva. Preto ak chcete ochutnať naozaj kvalitný Rizling, určite by ste mali siahnuť po vzorke z údolia Rýna.

rizling

Rizling rýnsky patrí na Znojemsku k popredným odrodám - dlhodobo sa im darí dosahovať vysokú kvalitu vo vinohradoch. Rizling rýnsky je zároveň jednou z troch odrôd, ktoré sú zastúpené v apelačnom systéme VOC Znojmo. Vinárstvo Lahofer obhospodaruje 430 ha vlastných viníc, z toho Rizling rýnsky pestujeme na približne 13 % plochy.

Aj na Slovensku sa rizlingu darí, pestuje sa najmä v oblastiach ako je Malokarpatská vinohradnícka oblasť – Vinice Modra, v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, najmä v oblasti Štúrova, Hurbanova a Strekova, ale aj v niektorých stredoslovenských rajónoch.

Rizling rýnsky patrí k odrodám, ktoré sú najviac vhodné na archiváciu a okrem iného táto odroda dokáže čeliť nízkym mrazom, vďaka čomu je vhodná aj na výrobu ľadových vín. Príjemne Vás prekvapí svojou zelenkavo zlatistou farbou. Vo vôni objavíte stopy po lipovom kvete, marhuľovom kompóte a tropickom ovocí ako je melón žltý a ananás. Jeho odporúčaná teplota podávania je niekde okolo 8 – 12 °C.

Po krátkom úvode skúsme teraz spoločne otestovať naše vedomosti o Rizlingu. Pripravili sme pre Vás krátky test pozostávajúci z desiatich otázok. Na konci testu sa dozviete, ako ste uspeli. Veľa šťastia!

Test o Rizlingu

  1. Kedy a odkiaľ k nám prenikla odroda Rizling?

a) 17. storočie z Čiech

b) 16. storočie Taliansko

c) 15. storočie Nemecko

  1. K najznámejším krajinám Európy, kde sa Rizling rýnsky pestuje patria:

a) California, Francúzsko, Nemecko, Slovensko, Česká republika, Maďarsko

b) Nemecko, Česká republika, Rakúsko, Taliansko, Slovensko, Francúzsko

c) Španielsko, Slovensko, Česká republika, Nový Zéland, Taliansko, Rakúsko

  1. Aké synonymá sa vo všeobecnosti používajú pre odrodu „Rizling“?

a) Ryňák, Riesling, Rizlinček, Rheinriesling

b) Lipka, Rizlink, Johannisberger, Riesling, Ryňák

c) Rheinriesling, Ryzling, Lipka, Rajnai rizling

  1. Čo majú spoločné Rizling rýnsky a Rizling vlašský?

a) nič okrem názvu

b) obe odrody pochádzajú z Francúzska

c) obe odrody pochádzajú z Nemecka

  1. Zber hrozna pre túto odrodu je typický:

a) na konci septembra

b) v prvej polovici novembra

c) v prvej polovici októbra

  1. Rizling rýnsky patrí k:

a) odrodám z červeného hrozna

b) odrodám kríženého Tramínu a Veltlínskeho zeleného

c) muštovým odrodám

  1. Rizling rýnsky je krížencom odrôd:

a) Tramín a Prachtraube

b) Heunisch a Tramín

c) Heunisch a Veltlínske zelené

  1. V akých akostných stupňoch sa Rizling môže vyskytovať?

a) neskorý zber, kabinetné, cíbebový výber, slamové víno

b) výber z hrozna, neskorý zber, ľadové víno, kabinetné

c) bobuľový výber, hrozienkový výber, výber z hrozna, neskorý zber

  1. Aká je odporúčaná teplota podávania Rizlingu?

a) 6 – 8 °C

b) 12 – 14 °C

c) 8 – 10 °C

  1. Ktorý Rizling z nášho vinárstva chutí najviac vám?

a) Rizling rýnsky - neskorý zber, 2014, suchý

b) Rizling rýnsky - VOC, 2013, polosuchý

c) Rizling rýnsky - neskorý zber, 2015, polosladký


 

Odpovede:

1 – a), 2 – b), 3 – b), 4 – a), 5 – c), 6 – c), 7 – b), 8 – b), 9 – c), 10 – a, b, c)

 

10 – 9 bodov

Ste vášnivý milovník Rizlingu, vaše vedomosti o tomto víne sú skvelé!

8 – 7 bodov

Ovládate základné poznatky o Rizlingu, no k dokonalosti chýba ešte malý krôčik.

6 – 4 body

Rizlig rýnsky, Rizling vlašský či iná odroda – je Vám to viac-menej jedno. Dôležité je pre Vás prvé sústo, výrazná aromatika a nezabudnuteľná vôňa.

3 – 0 bodov

Rizling nebude váš favorit...