Jankina kulinárska dielňa - Vianočné pokušenie

Už len pár dní nás delí od Vianoc. Prípravy vrcholia a Janka sa preto rozhodla, že tentokrát pre vás pripraví vianočné dobroty, ktoré môžete podávať aj na Štedro-večerný stôl. Chuť jedál spečatia vína LAHOFER, ktoré boli vybrané someliérom. Ste zvedaví, čo sme pre Vás pripravili?

1. chod: Sušené slivky v proscuitto + Rizling rýnsky - polosladké 2015

Na prípravu tohto chutného predjedla budeme potrebovať:

  • 30 mäkkých sušených sliviek
  • 30 lúpaných mandlí
  • 15 dlhších plátkov proscuitto

Postupujeme nasledovne:

Do každej slivky vložíme jednu mandľu, obalíme ju polovicou proscuitta a spojíme špáradlom. Obalené slivky vložíme do zapekacej misky vystlanej papierom na pečenie a pečieme asi 15 minút na 200 stupňov. Počas pečenia ich otáčame. Slivky v proscuitto necháme vychladnúť a podávame s polosladkým Rizlingom.

dsc_0060_upravena

 

2. chod: Chrumkavá ryba s majonézovým šalátom (2 porcie) + Sauvignon VOC - polosuché 2015

Na prípravu chrumkavej ryby budeme potrebovať:

  • 250g steak z lososa alebo file
  • 1/3 šálky kešu orechy
  • 1 PL olivový olej
  • bylinky podľa chuti (bazalka, oregáno, petržlenová vňať, kôpor)
  • šťava z citrónu
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a zapekaciu misu potrieme zľahka olivovým olejom. Rybu umyjeme pod tečúcou vodou a osolíme. V mixéri si rozmixujeme kešu orechy nadrobno, následne pridáme olivový olej, šťavu z citrónu a znova jemne premixujeme. Nakoniec vmiešame bylinky. Túto zmes pritlačíme na vrch ryby a zapekáme cca 30 minút. Podávame s tradičným vianočným majonézovým šalátom a na 8 - 10 °C vychladeným Sauvignom.

dsc_0045_upravena

 

3. chod: Oopsie roláda + Neuburské - polosuché 2015

Na prípravu oopsie rolády budeme potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 120g lučina (pomazankové maslo)
  • 100g tvrdý plátkový syr
  • 100 g šunky (proscuitto)
  • štipka soli

Postupujeme nasledovne:

Žĺtky si vymiešame so soľou a lučinou do krému. Zvlášť si vyšľaháme bielka do snehu. Ten opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Cesto vylejeme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo silikónovou fóliou). Pečieme pri 150 stupňoch asi 30 minút. Pri pečení neotvárajte rúru! Potom cesto vyberte, odlepte od papiera na pečenie poukladajte naň šunku a syr a zrolujte. Premiestnite na plech a ešte pečte asi 20 minút. Roládu potom vyberieme, necháme vychladnúť a podávame s netradičným, no o to viac výnimočným Neuburským.

dsc_0051_upravena

 

4. chod: Vianočné zázvorové sušienky + Mladý Lahofer - polosuché 2016

Na prípravu vianočných zázvorových sušienok budeme potrebovať:

  • 500g celozrnnej múky (špaldová, ražná alebo pohánková, poprípade kombinácia)
  • 4 ČL strúhaného zázvoru
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL soli
  • 170 g masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 3 ČL medu
  • 2 vajcia
  • 2 ČL kypriaceho prášku

Postupujeme nasledovne:

Všetko spolu zmiešame. Najskôr sypké suroviny, ako múku, kypriaci prášok a škoricu, cukor, soľ, a potom vajcia, med, maslo a zázvor. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a pečieme 20 minút pri teplote 170 stupňov. Sušienky potom poukladáme na tanier a kombinujeme so sviežim Mladým Lahoferom.

dsc_0054_upravena

 

Prajeme dobrú chuť a Štastné a veselé!

 

 

janka

Výživová poradkyňa Janka Trebulová vás každý mesiac zoberie do sveta skvelých sezónnych špecialít. Mnohí Janku poznáte z TV Markíza, viedla tiež kurzy Školy varenia v Poluse. V našom seriáli sa zameria na kvalitné, sezónne a jednoduché jedlá, ktoré vždy spárujeme s ideálnym sprievodcom - vínom LAHOFER.