Jankina kulinárska dielňa - Veľkonočné šmaky

Šibi-ribi, mastné ryby, daj si vína i šmakoviny. O pár týždňov tu máme Veľkú noc, preto sa aktuálne kulinárium bude niesť v atmosfére veľkonočných dobrôt. Slávnostné menu vám opäť doplnia vína LAHOFER a HANZEL. Ste pripravení na nové Jankine dobroty? Poďme na to!

  1. chod: Špaldová štrúdľa plnená špenátom, šunkou a syrom + Rizling rýnsky - polosladké 2015

Na prípravu špaldovej štrúdle budeme potrebovať:

Cesto:

  • 1 šálka hladkej špaldovej múky
  • 4 PL bieleho jogurtu
  • 1 a ½ PL olivového oleja
  • ½ ČL soli

Plnka:

  • 3 šálky čerstvého baby špenátu
  • 4 plátky kvalitnej kuracej šunky
  • 4 plátky syra podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie

Postupujeme nasledovne:

Cesto – všetky suroviny si zmiešame v miske a rukami vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré si zabalíme do potravinárskej fólie a dáme nachvíľu odpočívať do chladničky.

Plnka – na panvici s troškou vody si sparíme špenát a zbavíme prebytočnej vody. Následne k nemu primiešame roztlačený cesnak a dochutíme soľou a korením. Špenát si necháme trochu vychladnúť. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a premiestnime ho na plech vyloženým papierom na pečenie. Na cesto si rozmiestnime špenát, plátky syra, šunky a opatrne zrolujeme. Konce štrúdle si schováme dovnútra. Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme zapiecť na 30 minút. Chuť špaldovej štrúdle nádherne zvýrazní náš polosladký Rizling rýnsky.

 

  1. chod: Krémová polievka z červenej repy + Chardonnay - polosuché 2014

Na prípravu krémovej polievky z červenej repy budeme potrebovať:

  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1/3 šálky kokosovej smotany
  • 3 ks červenej repy
  • 1 ks veľká mrkva
  • 2 ks väčších zemiakov
  • 1 ks červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • nasekaný čerstvý kôpor
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Potom si červenú repu zabalíme do alobalu a dáme piecť na cca 45 minút, pokiaľ nezmäkne (záleží od veľkosti). Zatiaľ čo sa repa pečie, ošúpeme si zemiaky a mrkvu a nakrájame ich na kocky. Cibuľu si nakrájame najemno. Upečenú repu si necháme vychladnúť a zbavíme ju šupy. V hrnci si rozohrejeme olivový olej a zľahka opečieme cibuľu s cesnakom nakrájaným na plátky. Následne pridáme zemiaky, mrkvu, červenú repu a zalejeme vývarom (vývar by mal pokryť všetku zeleninu). Polievku dochutíme soľou, čiernym korením a pod pokrievkou varíme cca 20 minút domäkka. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, pridáme kokosovú smotanu, kôpor a premiešme. Podávame s charakteristickým vychladeným Chardonnay.

 

  1. chod: Škótske vajcia + Neuburské - polosuché 2015

Na prípravu škótskych vajec budeme potrebovať:

  • 350 - 400 g mletého mäsa
  • 4 ks uvarených vajec na tvrdo
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • hrsť nasekanej čerstvej bazalky
  • granulovaný cesnak
  • olivový olej
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a formu na muffiny potrieme olivovým olejom. V miske si zmiešame mleté mäso so všetkými bylinkami, koreninami a soľou (množstvo použite podľa chuti). Zmes si rozdelíme na 4 kôpky. Každú kôpku si na potravinárskej fólií roztlačíme do tvaru kruhu, a potom si do stredu uložíme 1 vajce a celé ho obalíme v mäse. Obalené vajcia premiestnime do muffinovej formy a pečieme 35 - 40 minút (bravčové a hovädzie mäso sa pečie dlhšie, ak použijete kuracie alebo morčacie, pečte kratšie). Po upečení necháme vajcia mierne vychladnúť. Podávame s čerstvým šalátom, obľúbeným dresingom a netradičným Neuburským.

 

  1. chod: Veľkonočná bábovka s mrkvou a jablkom + Rosé Lahofer - sladké

Na prípravu veľkonočnej bábovky s mrkvou a jablkom budeme potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g medu/javorového sirupu/agáve
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks jablko
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 hrste celých vlašských orechov 2
  • 1 až 2 ČL mletej škorice
  • štipku soli

Postupujeme nasledovne:

Jablko a mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Vajcia spolu s medom vyšľaháme metličkami do penista. Potom k vyšľahaným vajciam pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom do pečiva, mletú škoricu a štipku soli. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, jablko, nasekané orechy, poprípade hrozienka, a dobre premiešame (ak bude cesto veľmi riedke, pridajte viac múky, malo by byť mierne husté). Formu na bábovku si jemne vymažeme kokosovým olejom, vysypeme mletými orechmi a vylejeme do nej cesto. Pečieme 40 - 45 minút pri 180 stupňoch. Vychladenú bábovku podávame so sladkým Roséčkom od Lahoferu.

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

 

jankaVýživová poradkyňa Janka Trebulová vás každý mesiac zoberie do sveta skvelých sezónnych špecialít. Mnohí Janku poznáte z TV Markíza, viedla tiež kurzy Školy varenia v Poluse. V našom seriáli sa zameria na kvalitné, sezónne a jednoduché jedlá, ktoré vždy spárujeme s ideálnym sprievodcom - vínom LAHOFER.