Jankina kulinárska dielňa - V znamení Halloweenu

 

Október je mesiacom, ktorý sa spája s vyrezávaním tekvíc a prípravami na Halloween. Tekvica ale nemusí byť len ozdobou vo vašej kuchyni. Môžete si znej pripraviť sladké aj slané dobroty. Tento mesiac sa bude niesť v znamení špecialít z tekvice.

Čo sa skrýva pod októbrovým kulinárstvom, ktoré pre Vás pripravila Janka? Poďme ho spoločne odhaliť.

 

1. chod: Chutná tekvicová polievka + Neuburské - polosuché 2015

Na prípravu chutnej tekvicovej polievky budeme potrebovať:

  • 500g hokaido tekvica
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks zelené jablko
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vývar
  • 1 PL olivový olej
  • 1 ČL karí korenie
  • štipka mletej škorice
  • štipka muškátového orieška
  • hrsť čerstvej bazalky
  • soľ
  • na sucho opražené tekvicové semienka (nepovinné)

Postupujeme nasledovne:

Tekvicu si umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Jablko ošúpeme a taktiež nakrájame na malé kocky spolu s cibuľou, ktoú nakrájame na jemno. V hrnci si zohrejeme olivový olej, pridáme tekvicu, jablko, cibuľu, celé strúčiky cesnaku, dochutíme karí korením, soľou, štipkou škorice, muškátovým orieškom a opečieme cca 1 minútu. Potom si všetko zalejeme vývarom a necháme na miernom ohni variť cca 15 minút domäkka. Nakoniec si do zmesi pridáme čerstvé lístky bazalky a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Podávame s opečenými tekvicovými semienkami a pohárom netradičného Neuburského.

polievka_upravene_s-logom

 

Vedeli ste, že...Tekvica obsahuje veľké množstvo vitamínu B, C, E a beta karoténu? Z minerálov je to draslík, horčík a železo. Doslova vitamínová bomba pre toto ročné obdobie.

 

2. chod: Placky z maslovej tekvice + Veltlínske zelené VOC - suché 2014

Na prípravu lahodných placiek budeme potrebovať:

  • 5 šálok maslovej tekvice
  • 2/3 šálky špaldovej hladkej múky
  • 2 ks vajcia
  • 2 veľké hrsti čerstvej bazalky
  • soľ podľa chuti

Postupujeme nasledovne:

V miske si zmiešame nastrúhanú tekvicu, špaldovú múku, vajcia, nasekanú čerstvú bazalku a soľ (môžete pridať aj čierne korenie a rozpučený cesnak). Na panvici si rozohrejeme olivový olej a zatiaľ z pripraveného cesta tvarujeme menšie placky. Z každej strany ich opečieme cca 2-3 minúty dozlatista. Podávame s bielym jogurtom a čerstvou bazalkou. Chuť placiek z maslovej tekvice hravo spečatí Veltlínske zelené.

placky_upravene_s-logom

 

Vedeli ste, že...Z tekvíc je možné zhotoviť aj fľašu na víno? Je to možné vďaka odrode s názvom "násoska". Práve tú kedysi používali vinári ako fľašu pre tento božský nápoj.

 

3. chod: Tekvicovo – čokoládové brownies + Rizling rýnsky - polosladké 2015

Na prípravu brownies budeme potrebovať:

Cesto:

  • 1/2 šálky gaštanovej múky
  • 1/2 šálky práškového kakaa
  • 1/2 šálky medu/agáve alebo javorový sirup
  • 3/4 šálky odtučnený tvaroh jemný
  • 1 ks vajce
  • 1 ks váječný bielok (žĺtok si uschovajte)
  • 1 ČL mletá škorica
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 1 ČL jedlá soľ

Tekvicový krém:

  • 1/2 šálky tekvicové pyré
  • 1 ks žĺtok
  • 2 PL odtučnený tvaroh jemný
  • 2 PL medu/agáve alebo javorový sirup
  • 1 ČL perníkové korenie

Postupujeme nasledovne:

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Všetky suroviny na cesto si vymiešame elektrickými metličkami dohladka a dáme nachvíľu bokom. V ďalšej miske si všetky suroviny na krém taktiež vymiešame dohladka. Čokoládovú zmes si vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm, výška 6,5 cm) a tekvicový krém ukladáme lyžicou navrch. Nakoniec si vidličkou vytvárame víriky, alebo iné vzory. Pečieme cca 40 – 45 minút, stred koláča musí byť suchý. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť. Najlepšie chutí s kopčekom gréckeho jogurtu, ktorého chuť krásne zvárazní Rizling rýnsky.

kolac_upravene_s-logom

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

 

janka

Výživová poradkyňa Janka Trebulová vás každý mesiac zoberie do sveta skvelých sezónnych špecialít. Mnohí Janku poznáte z TV Markíza, viedla tiež kurzy Školy varenia v Poluse. V našom seriáli sa zameria na kvalitné, sezónne a jednoduché jedlá, ktoré vždy spárujeme s ideálnym sprievodcom - vínom LAHOFER.