Získajte víno Lahofer zdarma! Ako na to? Kliknite sem >

Jankina kulinárska dielňa - májové dobroty

Máj, mesiac lásky, máme v plnom prúde. A keďže láska prúdi cez žalúdok, pripravili sme pre vás kulinárium v znamení májových dobrôt. Vína LAHOFER a HANZEL po ochutnaní týchto dobrôt spečatia vašu lásku.

Ste pripravení?

  1. chod: Polievka z medvedieho cesnaku + Sauvignon - polosuché 2015

Na prípravu polievky budeme potrebovať:

  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 ks jarná cibuľka
  • 1 ks stredne veľký zemiak
  • 9 ks lístkov medvedieho cesnaku
  • 1-2 PL bieleho jogurtu
  • 1 PL olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

V hrnci si rozohrejeme olivový olej a zľahka opečieme nakrájanú jarnú cibuľku. Následne pridáme očistený zemiak nakrájaný na kocky a premiešame s cibuľkou. Potom si zmes zalejeme zeleninovým vývarom, dochutíme soľou, korením a varíme pod pokrievkou na miernom plameni, pokým zemiak úplne nezmäkne. Keď je zemiak uvarený, pridáme listy medvedieho cesnaku a 1 minútku ešte povaríme. Nakoniec polievku vymixujeme ponorným mixérom dohladka a primiešame biely jogurt na zjemnenie. Podávame s pestom z medvedieho cesnaku alebo strúhaným parmezánom. Vyskúšajte podávať aj s polosuchým Sauvignonom.

 

  1. chod: Tuniakové fašírky s grilovanou zeleninou + Rizling rýnsky - suché 2014

Na prípravu budeme potrebovať:

Fašírky:

  • 1 konzerva (130 g) tuniak vo vlastnej šťave
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks stredne veľký  zemiak
  • 1 menšia paradajka
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL mletý zázvor
  • 4 ČL granulovaný cesnak
  • 1 ČL mleté čierne korenie
  • 1 ks celá škorica
  • 2 ks klinčeky
  • 2 ks kardamon
  • 2 PL strúhaný parmezán
  • petržlenová vňať
  • celozrnná strúhanka
  • olivový olej
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

Fašírky – Tuniaka si otvoríme, zbavíme vlastnej šťavy a dáme bokom. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme kardamon, škoricu a klinčeky. Ako náhle sa rozvoňali, vyberieme ich preč a pridáme najemno nakrájanú cibuľu, ktorú sme zľahka opražili. Potom pridáme zázvor, cesnak, vňať a premiešame. Pridáme paradajku pokrájanú na menšie kúsky a dochutíme všetko soľou a čiernym korením. Miešame, pokým paradajka nezmäkne. Následne pridáme tuniaka a ďalej miešame ešte cca 5 – 6 minút. Potom prišiel na rad uvarený zemiak, ktorý si prepučíme cez mriežku a primiešame aj syr. Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmes si rozdelíme na 8 menších guliek a vytvarujeme fašírky. V jednej miske si rozbijeme vajce, ktoré si rozšľaháme s trochou vody a na druhý tanier si vysypeme celozrnnú strúhanku. Fašírky najprv obalíme vo vajci a následne v strúhanke. Opakujeme so všetkými. Plech si vyložíme papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a poukladáme naň fašírky. Pečieme ich v predhriatej rúre na 200 stupňov cca 15 – 20 minút. V polke pečenia (cca po 10 minútach) fašírky obrátime na druhú stranu, aby sa rovnomerne prepiekli z oboch strán. Chuť tuniakových fašírok s grilovanou zeleninou nádherne podčiarkne suchý Rizling od Hanzela.

 

  1. chod: Špaldové škoricové osie hniezda + Tramín červený - sladké 2015

Na prípravu osích hniezd budeme potrebovať:

Cesto:

  • 1 šálka mandľové mlieko
  • ½ šálky trstinový cukor
  • 2 a ½ šálky špaldová hladká múka
  • 4 PL jablkové pyré
  • 2 ČL kypriaci prášok
  • 1 ks čerstvé droždie
  • štipka soli

Plnka:

  • 2 PL med alebo javorový sirup
  • 2 ČL mletá škorica
  • ½ až ¾ šálky jablkové pyré

Postupujeme nasledovne:

V hrnci si zohrejeme mlieko, rozpustíme droždie a dáme bokom. Potom zmiešame všetky suché suroviny. Mlieko s droždím vylejeme do suchej zmesi spolu s jablkovým pyré a premiešame. Cesto si premiestnime na pomúčenú dosku a miesime cesto cca 5 minút, pokým nebolo dobre spracované. Cesto si rozvaľkáme na hrubšie (nie moc na tenko ani na hrubo, niečo medzi) a rovnomerne navrch rozotrieme jablkové pyré, posypeme škoricou a polejeme medom. Potom si cesto širšou stranou zrolujeme a nakrájame na 12 kúskov. Rozkrájané kúsky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme odpočívať aspoň 30 minút. Pečieme 25 – 30 minút, dozlatista. Osie hniezda môžete piecť aj vo forme na muffiny, budú držať pekný tvar. Vychladnuté osie hniezda podávame so sladkým Tramínom.

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

 

jankaVýživová poradkyňa Janka Trebulová vás každý mesiac zoberie do sveta skvelých sezónnych špecialít. Mnohí Janku poznáte z TV Markíza, viedla tiež kurzy Školy varenia v Poluse. V našom seriáli sa zameria na kvalitné, sezónne a jednoduché jedlá, ktoré vždy spárujeme s ideálnym sprievodcom - vínom LAHOFER.