Jankina kulinárska dielňa - PREMIÉROVÁ ČASŤ

janka

V novom seriáli Jankina kulinárska dielňa nás výživová poradkyňa Janka Trebulová každý mesiac zoberie do sveta skvelých sezónnych špecialít. Mnohí Janku poznáte z TV Markíza, viedla tiež kurzy Školy varenia v Poluse. V našom seriáli sa zameria na kvalitné, sezónne a jednoduché jedlá, ktoré vždy spárujeme s ideálnym vínnym LAHOFER sprievodcom.

V premiérovej časti Janka pripravila chutné, jednoduché a zároveň rýchle recepty z cukety.

Cuketa patrí v tomto období k vyhľadávaným potravinám. Siahame po nej nielen v lete, ale aj vtedy, keď chceme niečo urobiť so svojou váhou.
A čo je na cukete to najlepšie? No predsa jej využitie na všetky možné spôsoby. Či už je to výrazná pomazánka, jednoduchá polievka či ozdobná príloha k mäsu. Môžeme si z nej upiecť kľudne aj koláč - sladkú aj slanú verziu.

Poďme sa však teraz pozrieť na dnešnú domácu degustačnú večeru, ktorú pre nás Janka pripravila.

 

1. chod Lahodná cuketovo-špenátová polievka + Sauvignon VOC - suché 2014

Na prípravu lahodnej cuketovo-špenátovej polievky budeme potrebovať:

  • 1 ks väčšia cuketa
  • 1 ks stredne veľký zemiak
  • 1 ks červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky zeleninový vývar
  • 2 šálky čerstvý baby špenát
  • 1 PL olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • bylinky podľa chuti

Postupujeme nasledovne:

  • V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom (cesnak pridávame v celku rozpučený jemne nožíkom) a chvíľku opečieme. Následne pridáme zemiak a cuketu - obe nakrájané na kocky, dochutíme čiernym korením, soľou, bylinkami (ak používame) a taktiež chvíľku opečieme.
  • Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme cca 15-20 minút, pokým zemiaky nezmäkknú. Nakoniec do polievky pridáme listový špenát a povaríme ešte tak 5 minút. Polievku vymixujeme ponorným mixérom dohladka.
  • Servírovať môžeme s opečenými krutónmi, syrom, lyžičkou jogurtu, olivovým olejom a správne vychladeným suchým Sauvignonom alebo jeho polosuchým dvojčaťom.

polievka_upravena

 

Vedeli ste, že...Cuketa má minimálny obsah kalórii a vysoký obsah minerálov? Práve preto pôsobí priaznivo na srdce, ľadviny, tráviaci trakt, pomáha pri liečbe cukrovky, reumy a dny.  Dokonca má aj protirakovinový účinok. Spolu s bielym vínom je ideálnym spoločníkom na ľahkú a zdravú večeru.

 

2. chod Kuracie rolky plnené krémovou cuketou a zeleninové proso + Müller Thurgau - sladké 2015

Na prípravu kuracích roliek a zeleninového prosa budeme potrebovať:

  • 2/3 šálky paradajkový pretlak
  • 1 šálka mozarella light
  • 300g kuracie prsia
  • 2 PL syr lučina
  • 1 ČL olivový olej
  • 1 malá cuketa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené oregáno
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

  • Rúru  si predhrejeme na 200 stupňov a zapekaciu misu vyložíme papierom na pečenie. Kuracie prsia si rozrežeme na polovicu. Každý kus si vyklepeme na tenšie plátky, zľahka osolíme a dáme nachvíľku bokom.
  • Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme nastrúhanú cuketu, dochutíme čiernym korením a zľahka opečieme (nie dlho). Panvicu odstránime z plameňa a nakoniec primiešame krémový syr a rozpučený cesnak. Touto zmesou naplníme každý kus kuracieho plátku a zrolujeme do rolky. Kuracie rolky premiestníme do zapekacej misy, vrch polejeme paradajkovým pretlakom, posypeme oregánom a strúhanou mozzarellou. Zapečieme 30 minút.
  • Podávame so zeleninovým prosom a na 10 °C vychladeným Müllerom Thurgau alebo Rulandským bielym.

kuracie-rolky_upravene

 

3. chod Cuketový koláč s karamelizovanou cibuľkou + Rizling rýnsky - polosuché 2013

Na prípravu cuketového koláča s karamelizovanou cibuľkou budeme potrebovať:

Cesto:

  • 1 a 1/4 šálky pšenová múka
  • 1/3 šálky vlažná voda
  • 1 PL olivový olej
  • soľ

Plnka:

  • 1 ks cuketa
  • 2 ks cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ks vajcia
  • 1 šálka mlieko 1,5 %
  • 1/2 šálka nastrúhaný parmezán
  • 1 PL trstinový cukor
  • 1 a 1/2 PL pšenová múka
  • 1 PL olivový olej
  • sušené oregáno
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postupujeme nasledovne:

  • Rúru si dáme predhriať na 200 stupňov. Menší hlboký plech vyložíme papierom na pečenie a dáme bokom. Múku si zmiešame so soľou a ostatnými surovinami v miske (vznikne nám celkom drobivé cesto, ale to nevadí). Cesto si vysypeme na plech a rukami popritláčame na celú plochu plechu (cesto by malo byť už pekne spojené). Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme predpiecť na 10-12 minút. Potom ho vytiahneme a necháme chladnúť.
  • Plnka – na rozohriatom olivovom oleji si opečieme cibuľu nakrájanú na kolieska spolu s trstinovým cukrom do zlatista. Potom si cibuľu rozprestrieme po pšenovom základe. Na cibuľu následne poukladáme na tenké plátky nastrúhanú cuketu. V miske si rozšľaháme vajcia spolu s mliekom. Potom pridáme nastrúhaný parmezán, múku, roztlačený cesnak, soľ a nakoniec dochutíme koreninami. Túto zmes  vylejeme na cibuľu a cuketu a dáme zapiecť na 30-35 minút, alebo dovtedy, kým vrch nie je do zlatista.
  • Ako čerešničku na záver po vychutnaní si cuketového koláča odporúčame polosuchý Rizling rýnsky alebo Tramín červený.

kolac_upraveny

 

Dobrú chuť a na zdravie!