Domáca degustačná večera I.: Losos a Rulandské šedé

Našim mottom je prinášať ľuďom zážitok. Zážitok z vína, ale aj s vínom. Jedným z unikátnych zážitkov je bezpochyby aj spojenie skvelého vína a jedla.

Prinášame vám prvú časť nášho nového seriálu: Domáca degustačná večera s Lahoferom. V každej časti budeme spájať víno a rýchle, zdravé a chutné jedlo do trojchodového zážitku. Príprava vám nezaberie veľa času a pomocou niekoľkých surovín a nášho krátkeho receptu môžete aj vy pripraviť degustačnú večeru ako od profesionálov!

1. chod Bruschetta so špargľou - Rizling rýnsky VOC - suché - 2013

budeme potrebovať:

  • bruschettový chlieb (môžeme ho nahradiť bagetou či obyčajným chlebom)
  • špargľu
  • mozzarellu
  • prosciutto
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvú pažítku

a takto na to:

  • Pečivo si jemne opečieme nasucho v hriankovači alebo na panvici. Medzitým varíme ošúpanú špargľu v osolenej vode do mäkka, asi 7 až 10 minút.
  • Mozzarellu nakrájame na kolieska a poukladáme na predpripravené chlebíky, uvarenú špargľu jemne okoreníme čiernym korením a obalíme do prosciutta. Takto pripravenú ju položíme na chlebík. Nakoniec bruschettu ešte chvíľu zapečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C, kým sa mozzarella neroztopí a prosciutto neopečie.
  • Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a dozdobíme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Bruschetta výborne chutí so správne vychladeným suchým Rizlingom rýnskym.

bruschetta+RR

 

2. chod  Hráškový krém - Sauvignon VOC - polosuché - 2013

budeme potrebovať:

  • hrášok
  • bazalkové pesto
  • soľ
  • čierne mleté korenie

a takto na to:

  • Čerstvý hrášok (môžeme použiť aj mrazený alebo z konzervy) osolíme, jemne okoreníme a uvaríme vo vode do mäkka. Množstvo vody je veľmi individuálne podľa toho, koľko krému chceme a aký by sme si ho predstavovali hustý. Odporúčame dať toľko vody, aby bola jej hladina približne 2 cm nad hráškom.

  • Už uvarený hrášok rozmixujeme vo vode, v ktorej sme ho varili. Do rozmixovanej polievky pridáme lyžicu bazalkového pesta. Takto pripravený krém môžme podávať teplý ako polievku, či za studena ako jeden z chodov na degustačnej večeri s kvalitným polosuchým Sauvignonom.

hrašok+SG

 

3. chod Losos s grilovanou zeleninou - Rulandské šedé - polosuché 2013

budeme potrebovať:

  • filety lososa
  • maslo
  • čierne korenie
  • soľ
  • rôzne druhy zeleniny podľa chuti
  • zmes grilovacieho korenia
  • olivový olej
  • soľ

a takto na to:

  • Plátky lososa umyjeme a poukladáme na plech s mriežou, posolíme, jemne okoreníme a na vrch dáme kúsok masla. Plech s rybou vložíme do rozohriatej rúry a pečieme približne 15 minút pri teplote 180 °C.

  • Medzitým, ako sa losos pečie, si pripravíme zeleninu na grilovanie. Ideálne sú šampiňóny, cuketa, baklažán, my sme však použili i cviklu, špargľu, lúsky hrášku a paradajky. Zeleninu umyjeme, pokrájame na plátky, osolíme a posypeme korením podľa chuti. Grilujeme na rozohriatej panvici pokvapkanej olivovým olejom, kým nezmäkne a nebude pekne do zlatista opečená.

  • Už upečeného lososa pred podávaním trošku pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame za horúca spolu so zeleninou. Chuť zvýrazní príjemné polosuché Rulandské šedé.

losos+rš

 

Dobrú chuť!