Domáca degustačná večera II.: Pečené bravčové mäso a Veltlínske zelené

Pripravili sme pre vás druhú časť seriálu, v ktorom spájame víno a jedlo, tak, aby vám prinieslo skutočný zážitok. V prvej časti sme kombinovali lososa, teraz si ukážeme, ako a s čím podávať bravčové mäso či cheesecake.

1. chod Avokádový dip s celozrnnou žemľou - Rulandské biele - suché 2013 

budeme potrebovať:

  • 1 zrelé avokádo
  • 300 g bieleho jogurtu
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku (podľa veľkosti)
  • korenie
  • soľ

a takto na to:

  • Avokádo umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ak je mäkké, pôjde roztlačiť vidličkou v miske. Ak nie, pomôžeme si mixérom. Do rozmixovaného avokáda pridáme biely jogurt, roztlačený cesnak, korenie a soľ podľa chuti.
  • Dip necháme odstáť v chladničke aspoň hodinu pred podávaním. Chute sa pospájajú a budú výraznejšie. Tiež je dobré pred podávaním dip ochutnať a prípadne dochutiť soľou či korením. Podávame na čerstvej celozrnnej žemličke s vychladeným Rulandským bielym.

RB+avokádo

 

2. chod Pečené bravčové mäso s tymiánovými zemiakmi - Veltlínske zelené - polosuché 2013

budeme potrebovať:

  • bravčové mäso vhodné na pečenie (napr. karé, stehno...)
  • slaninku
  • cibuľu
  • cesnak
  • celé aj mleté čierne korenie
  • soľ
  • bobkový list
  • zemiaky
  • olivový olej
  • čerstvý tymián

a takto na to:

  • Mäso poumývame, nasolíme a uložíme do hlbšej nádoby vhodnej na pečenie v rúre. Pridáme korenie mleté i celé, nakrájaný cesnak, cibuľku, plátky slaniny a bobkový list. Takto nachystané mäso podlejeme troškou teplej vody a zakryjeme. Pečieme cca dve a pol hodiny pri teplote 180 - 200 °C. Mäso pečieme v celku, preto je potrebný dlhší čas, aby nezostalo v strede surové. Po hodine a pol mäso odokryjeme a necháme opiecť do zlatista.
  • Medzitým, ako je mäso v rúre, si pripravíme zemiaky. Tie poriadne poumývame tak, aby sme ich mohli piecť spolu so šupkou. Plech pokvapkáme olivovým olejom a poukladáme na neho na polovice prekrojené zemiaky, pridáme soľ a čerstvé vetvičky tymiánu.
  • Zemiaky môžeme piecť v rúre spolu s mäsom, samozrejme na osobitom plechu. Pečieme ich do chrumkava približne 45 minút.
  • Pečené mäso podávame s kyslou alebo kvasenou zeleninou, zemiakmi a s polosuchým veltlínom.

vz+peč mäso

 

3. chod Cheesecake s drobným ovocím - Rosé Lahofer - sladké 2014

budeme potrebovať:

  • cca 100 g suchých keksíkov (maslové alebo kakaové)
  • 500 g jemného tvarohu
  • 40 g masla
  • 200 g bieleho jogurtu alebo smotany
  • 5 vajec
  • 160 g cukru
  • 50 g maizeny
  • 1 ČL prášku do pečiva

a takto na to:

  • Keksíky rozdrvíme pomocou valčeka cesto na drobné kúsky a spolu s maslom ich spracujeme na hmotu. Tú rozložíme na dno okrúhlej tortovej formy, v ktorej budeme cheesecake piecť. Predtým je však dobré formu vystlať alobalom alebo papierom na pečenie.
  • V dostatočne veľkej miske si vymiešame tvaroh spolu s jogurtom. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky - žĺtky s cukrom pridáme do tvarohu a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do tvarohovej zmesi pridáme maizenu a prášok do pečiva. Nakoniec primiešame sneh z bielkov. Takto spracovanú tvarohovú zmes dáme na predpripravený keksíkový spodok.
  • Do vyhriatej rúry vložíme koláč a pečieme ho pri teplote 150 °C, spočiatku ho prikryjeme kúskom alobalu. Pečieme 1,5 hod a pol hodinu pre pred dopečením dáme alobal dole a necháme vrch do zlatista opiecť. Podávame vlažné s čerstvým ovocím a poriadne vychladeným Rosé Lahofer. Príprava, hlavne pečenie, je časovo náročnejšia, ale výsledok rozhodne to stojí za to!

rosé+cheesecake

 

 

Dobrú chuť!