APELLATION - zažite chuť VOC Znojmo

Terroir: to slovo som už niekde počul, v súvislosti s vínom, ale nespomínam si, čo to je... Terroir je jedným z najpoužívanejších a najdôležitejších pojmov spojených s vínom. Preto sa naň pozrieme trochu detailnejšie v dnešnom článku.

Čo si treba pod výrazom "terroir" teda predstaviť? Ide o francúzske slovo, pre ktoré neexistuje presný preklad. Najbližšie sa mu podobá slovo pôda. Terroir je označenie špecifického regiónu, v ktorom sa zameriavame na podnebie, pôdu a ďalšie aspekty ovplyvňujúce chuť vína. V minulosti v starom svete vín bol tento výraz častokrát spájaný so zemitými tónmi. V dnešnej dobe popisuje podmienky konkrétnej vinárskej oblasti.

 

Vedeli ste, že...
Dobre nastavený apelačný systém môže byť pre zákazníkov skvelou pomôckou pri výbere vína? Málokto si povie, že miluje neskoré zbery. Ale milovať vína z konkrétnej apelácie, typické vína daného terroir, je veľmi jednoduché. My napríklad milujeme vína znojemského terroir :)

 

Terroir a jeho vlastnosti

Terroir ako špecifický vinársky región sa zvykne vymedzovať niekoľkými základnými faktormi:

  • Podnebie - regióny možno v zásade rozdeliť na dva typy - regióny s chladným podnebím (vína majú spravidla nižšiu hladinu cukru a udržujú si svoju kyslosť) a regióny s teplým podnebím (vína v takýchto regiónoch majú naopak vyššiu hladinu cukru, a obsahujú aj vyšší obsah alkoholu). Dôležitú úlohu tiež hrá kolísanie teplôt, objem zrážok, vlhkosť, vietor a pod.
  • Pôda - existujú stovky rôznych typov pôdy, hornín, ložísk nerastných surovín nielen v našich viniciach, ale i vo viniciach sveta. Pôdne podmienky sú pre pestovanie viniča kľúčové a dokážu výrazne ovplyvniť výslednú kvalitu hrozna, a teda aj aromatický profil a chuť vína. Pôda sa odlišuje v svojom zložení, štruktúre či kamenistosti.
  • Terén - verte či nie, nadmorská výška je takisto dôležitým aspektom kvality hrozna vypestovaného vo viniciach. Okrem nadmorskej výšky sú ďalšími faktormi blízke geologické útvary (hory, údolia, nížiny), rastliny, stromy, vodné plochy či mikroorganizmy, ako aj sklon svahu či orientácia k slnku.
  • Legislatíva, miestne predpisy - podstatný vplyv majú aj legislatívne predpisy a regulácie, ktoré určujú, akým spôsobom musí byť konkrétne víno vyrábané.
  • Tradícia - apelácia nie je len o hmotných podmienkach a predpisoch. Vplyv na typické vlastnosti vína majú aj lokálne tradície pri vysádzaní a pestovaní hrozna, jeho ošetrovaní, tradičné techniky a tradície vinárstva.

 

Podnebie, pôda a...

V posledných rokoch sa v zahraničí veľa diskutuje o sociálnych, ekonomických a kultúrnych aspektoch formovania terroir. Víno konkrétnej apelácie sa predsa vyrába z lokálneho hrozna, za použitia nástrojov a pomôcok od lokálnych výrobcov, vinár zamestnáva miestnych ľudí, ktorí svoje mzdy míňajú v miestnych obchodoch. Miestni vinári formujú život vo svojej komunite a tá im to vracia svojou podporu späť.

 

3

 

O Znojemsku sa hovorí ako o moravskom Alsasku. Znojemský terroir je formovaný svojou polohou na hraniciach s Rakúskom, prítomnosťou riek Dyje a Jeviškova, Vysočinou a klimatickými podmienkami pripomínajúcimi vychýrený vinársky región. Hrozno v dobrých rokoch dozrieva do relatívne vysokých cukornatostí, prítomná je vyššia kyselinka, vďaka čomu sú vína zo Znojemska štavnaté, svieže a zachovávajú si výraznejšiu aromatiku.

 

 

Vedeli ste že...
Slovo terroir je odvodené od latinského slova "terre" alebo "territoire"? Prvá moderná definícia znela: "Rozloha krajiny je limitovaná poľnohospodárskou kapacitou".

 

Francúzsko: Appellation d’Origine Protégée

Francúzsky apelačný systém je považovaný za najlepší a najprepracovanejší na svete. Každá apelácia má svoje vlastné pravidlá. Práve tie odzrkadľujú stupeň kvality vín, ktorý sa v konečnom dôsledku premietne aj na ich cene. Klasifikácia vín vo Francúzsku je nasledovná:

 

  • Vin de Table - ide o označenie predovšetkým stolových vín, ktoré sú vyrobené z akejkoľvek vinice alebo odrody vo Francúzsku, teda toto označenie zaručuje, že víno pochádza výlučne z Francúzska a predpokladá sa u neho nižšia kvalita.
  • Vin de Pays - môžeme voľne preložiť ako víno regiónu. Takto označené vína sú vyrobené z konkrétnej odrody a nesú názov regiónu odkiaľ víno pochádza. Okrem toho je regulovaná aj hladina alkoholu.
  • VDQS - Vin de délimité Qualite supérieure - pod túto kategóriu spadajú vína, ktoré nesú vyššiu kvalitu ako predchádzajúce dva stupne, no zároveň nedosiahli špičkovú kvalitu vín spadajúcich do AOC. Vinári veľmi často toto označenie nepoužívajú (1% celkovej produkcie vín vo Francúzsku), navyše sa v minulosti aj hlasovalo, aby táto klasifikácia bola zrušená.
  • AOC - Appellation d'Origine Contrôlée - kontrolované označenie pôvodu. Vína, ktorým prislúcha status AOC, dosahujú najvyššiu úroveň kvality.

 

Francúzski vinári sú od roku 1937 organizovaní v systéme apelácií Appellation d’Origine Contrôlée/Protégée (AOC/AOP). 11 regiónov je rozdelených do viac ako 360 miestnych apelácií s prísnymi pravidlami regulujúcimi celý proces výroby vína. Podmienky určujú výnos vinohradu na hektár, odrody, ktoré môžu byť použité, minimálnu úroveň alkoholu a pod. Vďaka presným pravidlám má tak zákazník možnosť spoľahnúť sa na apelačný systém a vybrať si víno podľa vlastných preferencií.

 

Vedeli ste, že...
Najznámejším vinárskym regiónom Francúzska je Burgundsko? Rozdelenie a klasifikácia vín v tomto regióne je založená najmä na zemepisnej polohe.

 

 

Taliansko: Denominazione di Origine Controllata

Ak si kúpite fľašu talianskeho vína, s najväčšou pravdepodobnosťou na nej nájdete niektoré z nasledovných označení pôvodu: VDT, IGT, DOC alebo DOCG. Je to dôsledkom toho, že Taliansko sa v druhej polovici 20. storočia rozhodlo prijať zákony o ochrane akosti a pravosti svojich vín. Na to, aby pestovatelia a výrobcovia vín mohli byť certifikovaní príslušnými označeniami, musia dodržiavať prísne predpisy. Apelačný systém je v Taliansku rozdelený do 4 kategórií:

  • VDT - Vino da Tavola - označenie pre stolové víno vyrobené v Taliansku, zvyčajne pre každodennú spotrebu.
  • IGT - Indicazione Geografica Tipica - označuje vína zo špecifickejších oblastí Talianska, ktoré sú považované za kvalitnejšie ako stolové, ale zároveň nie sú v súlade s prísnymi zákonmi o svojom regióne.
  • DOC - Denominazione di Origine Controllata - do popredia sa dostáva kvalita vína s cieľom udržania národnej a medzinárodnej povesti produktu.
  • DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita - je najprestížnejšie označenie vín v krajine. Ak nájdete na etikete toto označenie, máte v rukách víno, ktorého výrobcovia dodržali skriktné pravidlá pestovania a výroby. Okrem toho vína spadajúce do tejto kategórie musia prejsť slepým chuťovým testom kvality.

 

Apelačný systém v Taliansku sa začal formovať v roku 1963, do dnešných dní zahŕňa viac ako 300 apelácií DOC a viac ako 70 DOCG. Od vzniku apelačného systému je jeho cieľom podporiť producentov zameriavajúcich sa na výrobu vína z hrozna s pôvodom v Taliansku. Mnoho talianskych vinárov produkuje skvelé vína z francúzskych odrôd, ako napríklad Merlot alebo Cabernet Sauvignon, tieto vína však zostávajú zaradené ako IGT.

 

Španielsko: Denominación de Origen Protegida

Španielsko podobne ako aj iní svetoví producenti využíva pri klasifikácii vín najvyššej kvality geografický systém apelácií. Najvyššiu kvalitu dosahujú vína v apeláciách Denominación de Origen (DO) alebo Denominación de Origen Protegida (DOP).

Od roku 2003 pribudla do španielskeho systému kategória Vino de Pago. Ide o klasifikačný systém, ktorého podmienky nespĺňa celý región, ale konkrétne vinice. Požiadavky na kvalitu sú rovnaké ako pri DO a DOP, zahŕňajú však navyše špeciálne požiadavky kladené len na konkrétnu vinicu alebo vinára.

Podobne ako vo Francúzsku alebo Taliansku, aj v Španielsku existujú kategórie s nižšími kvalitatívnymi požiadavkami na vinárov - IGP a VdIT.

Zaujímavosťou španielskych vín je vysoký dôraz kladený na ich zrenie. Zrenie prebieha v dubových sudoch a vo fľašiach a dodáva španielskym vínam nezameniteľnú chuť, arómu a silu. Stretnúť sa môžeme s pojmami Roble (vína bez zrenia v sude alebo len s veľmi krátkym zrením), Crianza (zrenie 9 - 12 mesiacov), Reserva (vyžaduje zrenie aspoň 1 rok v sude a 2 roky vo fľaši) a Gran Reserva (zrenie aspoň 2 roky v sude a ďalšie 4 roky vo fľašiach).

 

Vedeli ste že... Najznámejšou vinárskou oblasťou Španielska je Rioja? Považuje sa za synonymum kvality španielskych vín.

 

LAHOFER: Vína originální certifikace

V Znojemskej vinohradníckej podoblasti sa podarilo zaviesť prvý apelačný systém v Českej republike - VOC Znojmo, v roku 2009. Naše Vinárstvo LAHOFER a HANZEL sa tak zaradilo medzi úspešné systémy kontrolovaného pôvodu hrozna, LAHOFER dokonca stál pri jeho vzniku. Vzhľadom na náročnosť požiadaviek patrí do apelačného systému VOC Znojmo len obmedzený počet vinárstiev.

 

130520_Rajska_vinice_jaro (6)

 

Príbeh VOC vín

VOC - víno originální certifikace. Vína, ktorým prislúcha toto označenie, musia spĺňať rad kritérií. Ako príklad môžeme uviesť, že hrozno musí pochádzať výhradne zo Znojemskej vinohradníckej podoblasti a z vybraných viničných tratí.

voc_upravená_tátoDo apelačného systému spadajú iba tri odrody, ktoré sú pre Znojemsko typické: Rizling rýnsky, Sauvignon a Veltlínske zelené. Z nich vyrobené vína, prípadne ich cuvée, prechádzajú náročnou senzorickou skúškou. Víno s pečaťou terroir prináša výnimočný chuťový a aromatický profil Znojemskej vinohradníckej podoblasti.

Vedeli ste, že... Znojmo je srdcom vinárstva LAHOFER? Ak sa rozhodnete navštíviť toto krásne mestečko, na jeho prehliadku môžete využiť aj Vinársky turistický autobus Vinobus VOC Znojmo.

 

Lahofer a Hanzel a VOC vína

V rade VOC vín ponúkame všetky tri odrody, z ktorých je možné vína VOC Znojmo vyrábať.

Rizling rýnsky - svieži, iskrivý Rizling sa najprv krásne rozleje po stenách pohára, uvoľní svoju arómu a jedným dúškom precítite jeho výnimočnosť.

Sauvignon - nezameniteľná aróma egrešového kompótu v kombinácii s chuťou po domácom ovocí a sviežou kyselinkou zaručí harmóniu chutí, ktoré v sebe Sauvignon ukrýva.

Veltlínske zelené - príjemné víno s typickou korenistosťou ulahodí pri dlhšom posedení s priateľmi a premení chvíle na nezabudnuteľné zážitky.

Tieto tri VOC skvosty teraz ponúkame v novom degustačnom sete - VOC Znojmo. Každé víno v ňom nájdete v suchej aj polosuchej verzii. Napriek nesporným kvalitám suchých VOC vín treba zdôrazniť, že ich polosuché alternatívy sú skutočne exkluzívne.

 

 

Tajomstvo výnimočnosti 

Čo robí vína zaradené do apelačných systémov výnimočnými? Sú to predovšetkým špecifické prírodné podmienky, unikátne zloženie pôdy a deklarovaný pôvod hrozna. To všetko a ešte viac je podporené šikovnosťou, starostlivosťou, umením a citom miestnych vinárov. To je to tajomstvo, čo dodáva vínam zaradeným do apelačných systémov v rôznych krajinách osobitý a originálny charakter.

voc_znojmo

Tieto vína sú sprevádzané typickou vôňou a chuťou odrôd pre daný vinársky región. Zákazník má možnosť oceniť výnimočnosť vín zaradených do apelačného systému práve pre ich originalitu.